Kunstgras aanleggen: 5 tips van Nudetuin

Kunstgras aanleggen is niet iets dat je binnen een uurtje gedaan hebt, zeker niet wanneer je een aardig groot kunstgazon wilt aanleggen. Je kunt wel mooi wat tijd besparen als je precies weet hoe je het gaat doen. Wil je zelf kunstgras aanleggen, dan is het altijd verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan. Daarom geeft Nudetuin je graag 5 tips voor kunstgras aanleggen om een uitstekend eindresultaat te bereiken.

 

1. Gereedschappen voor kunstgras aanleggen

Ga je zelf kunstgras aanleggen, dan is het belangrijk om te zorgen voor de juiste gereedschappen. Denk hierbij aan de kleinere tools, zoals een goed scherp stanleymes, maar ook aan de grotere en minder voor de hand liggende gereedschappen, zoals een stevige bezem en een zandstrooier. In bepaalde gevallen, zeker bij kunstgras aanleggen in een kleinere hoeveelheid, heb je een siliconenpistool en siliconenpatronen nodig. Gebruik een getande troffel voor het gelijkmatig uitsmeren van de lijm.

 

2. Zorg voor de juiste ondergrond

Je kunt kunstgras aanleggen op verschillende ondergronden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kunstgras op stenen te leggen als je dat zou willen, of kunstgras op hout. Wel is het dan belangrijk dat de stenen mooi gelijkmatig liggen en van goede kwaliteit zijn. Natuurlijk kun je ook kunstgras aanleggen op kale grond. Zorg hierbij ook wel voor gelijkmatigheid. Het kunstgras moet worden aangelegd op een vrijdragende aggregaat basis. Let vooral goed op de aanwezigheid of afwezigheid van natuurlijke drainage. Is er sprake van een hoog kleigehalte? Dan is de natuurlijke drainage een stuk lager dan wanneer de grond voornamelijk uit reguliere aarde bestaat.

 

3. Voorkom organische groei in de toekomst

Je kunt kunstgras aanleggen op de bestaande grond, maar vaak is er in deze grond wel organische groei aanwezig. Onkruid komt altijd omhoog op plaatsen waar je het niet wilt hebben. Verwijder daarom altijd eerst al het onkruid. Je kunt de organische laag en de wortelzone (5 centimeter) verwijderen. Vervolgens vul je aan met 5 centimeter scherp zand dat moet worden genivelleerd. Hiervoor gebruik je het best een rechte, houten balk. Je kunt organische groei in de toekomst tegenhouden door een worteldoek of onderdoek te plaatsen. Zo voorkom je dat de organische groei de grasmat binnendringt.

 

4. Verwijder alle eventuele vouwen

Bij kunstgras aanleggen kunnen er altijd wat vouwen ontstaan. Een standaard tapijt-kicker helpt je om de grotere vouwen te verwijderen. Bevestig gewoon één kant van de grasmat aan het hout en trap dan in de tegenovergestelde richting van de plooi om het plat te maken. Het gazon kan vervolgens gelijkmatig worden vastgezet.

 

5. Kunstgras aanleggen met de perfecte naad

De naad is altijd een struikelblok. Het valt niet mee om de perfecte naad te krijgen, maar onmogelijk is het zeker niet. Leg beide zijden van de grasmat los, zodat de naad goed zichtbaar wordt. Leg de beide stukken in positie en vouw één kant naar achteren. Verwijder eventueel vuil of los zand van de grasmat en plaats de naadtape / breng de lijm aan. Vervolgens werk je langs de naad en positioneer je de grasmat met de poolrichting weg van de naad. Zijn de zijkanten verbonden en is de naad onzichtbaar? Dan kun je steigerplanken en zandzakken gebruiken om de lijm gedurende een nacht te laten hechten. De naad blijft zo onzichtbaar.

 

Ga jij ook zelf je kunstgras aanleggen?

Bij Nudetuin kun je natuurlijk de meest uiteenlopende soorten kunstgras kopen. Je kunt, indien gewenst, zelf het kunstgras aanleggen. Bovenstaande tips helpen je een eindje op weg. Natuurlijk kunnen wij je altijd van extra informatie, tips en adviezen voorzien als je zelf het kunstgras wilt gaan aanleggen. Kom gerust eens langs in onze showtuin in Wageningen of neem contact met ons op.