Tuin stenen onderhouden: 5 tips!

Tuin stenen, of bestrating, wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Je kunt jarenlang genieten van je nieuwe tuin stenen, maar dan is het wel belangrijk dat je zorgt voor het juiste onderhoud. Nudetuin geeft je 5 handige tips om je tuin stenen mooi en van goede kwaliteit te houden.

 

1. De tuin stenen poetsen

Zeker in bepaalde perioden van het jaar, zoals in de herfst, komt er meer vervuiling op de bestrating terecht. Deze vervuiling zorgt niet alleen voor een minder prettige uitstraling, maar het kan ook leiden tot zaadontkieming. Door de bestrating met regelmaat even te poetsen en het vuil goed te verwijderen kun je zaadontkieming voorkomen. Het poetsen zorgt ervoor dat klein onkruid wordt opgebroken, waardoor het niet verder kan groeien en zich ook niet verder kan verspreiden.

 

2. De hogedrukspuit gebruiken

Zelfs wanneer je regelmatig de tuin stenen een poetsbeurt geeft is het nodig om af en toe eens grondig te reinigen. Voor een snelle en diepe reiniging kun je een hogedrukspuit gebruiken. Zelfs als de tuin stenen vrij schoon lijken zal je zien dat er nog heel veel vuil vanaf komt. Let er wel op dat niet alle soorten siertegels voor in de tuin bestand zijn tegen hogedrukreiniging. Kwetsbare tegels kunnen breken of beschadigen. Weet je niet zeker of je de hogedrukspuit kunt gebruiken? Wij adviseren je natuurlijk graag.

 

3. Onkruid verwijderen tussen de tuin stenen

Onkruid is hardnekkig. Tuintegels kunnen nog zo strak tegen elkaar aan liggen, het kan voorkomen dat onkruid toch een weg tussen de tuintegels door naar boven vindt. Op de eerste plaats is het dan belangrijk om dit onkruid te wieden. Maak de hele bestrating weer vrij van onkruid. Merk je dat het snel weer terug groeit? Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een onkruidkiller. Let er hierbij op dat het product goed is afgestemd op het soort onkruid waar je mee te maken hebt én lees goed het etiket om zeker te zijn dat het middel de rest van je tuin of je bestrating niet kan beschadigen.

 

4. Vul gaten tussen tuin stenen op

In het beste geval is de ruimte tussen de tegels van je bestrating goed opgevuld. Diverse zaken kunnen zorgen voor gaten. Zo ontstaat er gaten wanneer je onkruid tussen de tegels vandaan hebt getrokken, maar de gaten kunnen ook ontstaan wanneer mieren flink aan het werk zijn geweest. Het is belangrijk om de gaten zo snel mogelijk op te vullen. Hiervoor kun je gewoon zand gebruiken, waarbij het wel aan te raden is om een voegstabilisator te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de zanddeeltjes goed samenbinden, waardoor er niet snel nieuwe gaten zullen ontstaan.

 

5. Sluit de tuin stenen af

Betonnen of stenen bestratingen kunnen makkelijker beschadigen wanneer vocht de kans krijgt om binnen te dringen. Je kunt de tuin stenen afsluiten door gebruik te maken van een speciaal hiervoor bedoelde sealer. Let er hierbij wel goed op dat de sealer past bij jouw soort bestrating. Als je een sealer hebt gebruikt, dan betekent dit overigens niet dat de tuin stenen niet meer schoongemaakt hoeven te worden. Dit blijft ook een belangrijke factor op het gebied van tuin stenen onderhoud.

 

Wil jij mooie, nieuwe tuin stenen kopen?

Is jouw tuin toe aan nieuwe bestrating en wil je mooie, nieuwe siertegels kopen? Met onze onderhoud tips kun je de nieuwe bestrating in elk geval jarenlang mooi en hoogwaardig houden. Natuurlijk ben je voor de aankoop van je nieuwe sierbestrating bij ons van harte welkom. Bestel eenvoudig online of kom eens langs in onze showtuin. Wil je meer weten over ons assortiment tuin stenen? Neem dan gerust contact met ons op.