5 tips voor een goed onderhoud van kunstgras

Onderhoud van kunstgras is belangrijk. Natuurlijk hebben we het over een product dat relatief onderhoudsarm is. Dit is ook vaak de reden waarom mensen kiezen voor kunstgras in plaats van een echt gazon. Toch is enig onderhoud van kunstgras wel nodig om het kunstgazon mooi en fris te houden. Nudetuin geeft u graag 5 praktische tips voor het onderhoud van kunstgras.

 

1. Regelmatig kunstgrasonderhoud

Om te voorkomen dat vuil, zoals bladeren, stokken en grond, zich op het kunstgras opbouwen, raden wij je aan om een blazer te gebruiken. Doe dit één keer per week in de herfst en één keer per maand gedurende de rest van het jaar. Een stijve bezem of een plastic hark voldoet ook wanneer je geen blazer hebt. We raden af ​​om een ​​metalen hark te gebruiken, omdat dit de grasvezels beschadigt of eruit trekt.

Wanneer het nodig is, dan kun je ook de tuinslang gebruiken om het kunstgras schoon te spoelen. Als je ervoor kiest om een ​​hogedrukreiniger te gebruiken om het gras te reinigen, dan raden we je aan het gras voorzichtig van een afstand te spuiten. Probeer het gras niet schoon te maken zoals een patio, omdat dit de grasvezels zou kunnen beschadigen en de basis van het gazon zou kunnen beschadigen.

 

2. Vermijd vogelvoeders

Houd vogelvoeders ver weg van uw kunstgras. Natuurlijk staat het ontzettend sfeervol om een staand vogelhuisje te plaatsen op het kunstgras, om een vogelbad op het gras te zetten of om er een voedselslinger boven te hangen in de winter. Dit kun je natuurlijk prima doen in de tuin, maar het liefst wel zo ver mogelijk bij het kunstgras vandaan. Zeker voeding trekt niet alleen vogels aan, maar ook knaagdieren. Uitwerpselen van vogels en knaagdieren, en het knagen van deze laatste diergroep, zorgen voor behoorlijke beschadigingen aan kunstgras.

 

3. Onderhoud van kunstgras waar huisdieren op lopen

Er zijn diverse soorten kunstgras die goed geschikt zijn voor huisdieren om op te lopen en te spelen. Denk aan kunstgras Claire en kunstgras Nova Zembla Deluxe. Uiteraard is er dan wel wat extra onderhoud van kunstgras nodig, want huisdieren kunnen erop plassen en/of poepen. Verwijder uitwerpselen altijd direct en spoel het schoon met water. Urine kun je ook wegspoelen met water. Kunstgras is poreus, dus er bestaat geen risico van overstroming. Zo voorkom je makkelijk dat je kunstgras nare luchtjes gaat verspreiden.

 

4. De grasvezels omhoog brengen

Zeker wanneer het kunstgras veel gebruikt wordt kan het na verloop van tijd zijn dat de grasvezels wat vlak worden. In dit geval kun je wat zandinvulling in het kunstgras borstelen om de vezels te verhogen. Heb je een groot gazon? Dan kun je een krachtborstel gebruiken. Veel mensen hebben deze niet standaard in huis. Je kunt deze krachtborstels ook op diverse locaties huren wanneer het nodig is. Wil je een eigen hark gebruiken om de vezels omhoog te brengen? Dan kun je voor kleinere gazons ook prima een vleugelhark gebruiken. Deze moet wel van kunststof zijn en niet van metaal.

 

5. Onkruid voorkomen

In principe komt er natuurlijk geen onkruid door het gras, omdat er een membraan onder het kunstgras is geplaatst. Helaas zijn er altijd onkruidzaden in de lucht die op je kunstgras kunnen landen en hier kunnen ontkiemen. Ook kan onkruid langs de randen van het kunstgras opgroeien. Er zijn onkruidverdelgers die goed te gebruiken zijn op synthetische grassen. Let hier wel op bij aanschaf. Zorg ervoor dat je sproeit op een droge en windvrije dag. Dit voorkomt dat het regenwater het product wegspoelt of de wind het product naar je planten blaast.

 

Duurzaam kunstgras kopen

Onderhoud van kunstgras is altijd nodig, maar kunstgras vraagt natuurlijk veel minder onderhoud dan een echt gazon. Daarnaast blijft het kunstgras het hele jaar door mooi. Wil jij mooi en duurzaam kunstgras kopen? Bestel dan online in de webwinkel van Nudetuin of kom eens langs in onze showtuin in Wageningen. Vragen? Neem dan gerust contact op!