Natuurstenen tuintegels: welke soorten zijn er?

Natuurstenen tuintegels zijn ronduit prachtig. Veel mensen kiezen voor een sierbestrating van natuurstenen tuintegels en dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Je hebt een ruime keuze wanneer je jouw tuin wilt (laten) betegelen met natuurstenen tegels. Het is namelijk zo dat natuursteen een overkoepelende term is voor tegels die gemaakt zijn van graniet, marmer, leisteen, kalksteen en travertijn. Al deze soorten werken naadloos in op de buitenomgeving en dat maakt de natuurstenen tuintegels zo populair.

 

De kracht van natuurstenen tuintegels

De grootste kracht van de natuurstenen tuintegels ligt misschien wel in de uitstraling. Het oogt niet alleen natuurlijk, maar is ook opvallend en in bepaalde gevallen speels of juist heel modern te noemen. De afwerking tot ook nog wel wat voor de natuurstenen tuintegels. Gepolijste natuursteen tegels zijn chic en gemakkelijk te verzorgen, maar ze kunnen glad worden als ze nat zijn. Getrommelde of verzoete natuursteen tegels met ingebouwde antislip zijn veiliger. Nudetuin vertelt je graag meer over de diverse soorten natuurstenen tuintegels.

 

Graniettegels voor in de tuin

Graniet is de hardste soort natuursteen voor tuintegels. Doordat het zo hard is, is het veelzijdig toe te passen. Dit verklaart ook waarom we zo veel granieten aanrechtbladen in keukens zien, bijvoorbeeld. Graniettegels voor in de tuin zijn veerkrachtig en duurzaam. Daarnaast zijn ze goed bestand tegen diverse weersinvloeden. Er wordt vaak gedacht dat graniet standaard zwart is, maar dit klopt niet. Granieten tuintegels kunnen evengoed spierwit zijn.

 

Marmeren tuintegels

Marmer is iets minder hard en poreuzer dan graniet, dus het moet worden afgedicht om voetverkeer en het weer te kunnen weerstaan. De unieke, geaderde afwerking geeft het een verfijnde uitstraling waar veel huiseigenaren dol op zijn. Je vindt marmeren tegels in veel verschillende kleuren, van wit tot zwart. Glad gepolijst marmer is chic, maar antislip ruwe marmeren tegels zijn een slimmere keuze voor buitenvloeren. Met een marmeren vloer ben je altijd zeker van een luxe uitstraling die zeker opvalt.

 

Sierbestrating van leisteen

Leisteen is aan kwaliteit iets zachter dan graniet en marmer, maar het is nog steeds sterk genoeg voor gebruik in de tuin. In tegenstelling tot de andere natuurstenen tuintegels zijn geen twee leisteen tegels ooit identiek. Hun kleuren en texturen variëren, dus het gebruik van leisteen tegels kan echt interessant zijn als je houdt van de echt natuurlijke look. Het is speels en modern tegelijk. Natuurlijke leisteen tegels hebben aardse tinten zoals grijs, groen, bruin, bruin en oranje.

 

Kalkstenen tuintegels in de tuin

Kalkstenen tegels zachtere en meer poreuze natuurstenen tuintegels, dus je moet deze tegels afdichten om ze te beschermen tegen vlekken en weersinvloeden. Deze brozere tegels vertonen ook gemakkelijk slijtage, dus ze worden niet aanbevolen voor gebieden met veel verkeer. Het is ook belangrijk om te weten dat kalkstenen tuintegels gevoelig zijn voor kou, waardoor zij in een strenge winter zouden kunnen breken. Kalksteen is vooral charmant door de ongewone textuur. Het is van nature een vrij bleke steen die in verschillende kleurvariaties komt, van wit tot bruinig. Wanneer de kalkstenen gepolijst zijn kunnen ze snel glad worden.

 

Travertijn tegels als bestrating

Travertijn zien we niet erg veel als bestrating in de tuin en hier zijn belangrijke redenen voor. Het is namelijk een relatief zacht materiaal. Travertijn is een specifiek type kalksteen dat in de meeste gevallen bestaat uit calsiet. De samenstelling en textuur lijken op gewoon kalksteen, maar travertijn is nog net even brozer en zachter. Travertijn tegels slijten sneller, maar zijn wel ontzettend mooi om te zien. Toch willen de meeste mensen jarenlang van een mooie, onbeschadigde sierbestrating genieten en dan zijn travertijn tegels eigenlijk niet de beste keuze.

 

Alternatieven voor natuurstenen tuintegels

Echt natuurstenen tuintegels zijn vaak duur, kunnen glad worden en beschadigden in sommige gevallen vrij makkelijk. Het is dan ook logisch dat veel mensen op zoek gaan naar alternatieven, en die zijn er meer dan voldoende! Zo levert het merk GeoCeramica bijvoorbeeld tuintegels die beton en keramiek combineren. Kies voor een marmerlook, een betonlook, een hardsteenlook óf een natuursteenlook. Alles is mogelijk! Wil jij deze – en veel andere – alternatieven voor natuurstenen tuintegels zelf bekijken? Kom dan gerust bij ons langs. Natuurlijk is online bestellen bij ons ook altijd mogelijk. Voor meer informatie en advies kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.