Is kunstgras milieuvriendelijk?

Is kunstgras milieuvriendelijk of is het eigenlijk helemaal niet zo’n bewuste keuze? Steeds meer mensen denken hierover na. Dit is ook logisch, want we leven in een maatschappij waarin er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. Nederland behoort tot de landen die behoorlijk achterlopen op schema als het gaat om het bereiken van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Iedereen wordt dus gestimuleerd om bewustere keuzes te maken en velen geven daar goed gehoor aan. Dit betekent dus ook dat mensen meer nadenken over of kunstgras milieuvriendelijk is. Nudetuin vertelt je hier graag meer over.

 

Bijdrage aan milieubehoud

De laatste jaren is de populariteit van kunstgras behoorlijk toegenomen. Dat is ook niet vreemd. We hebben allemaal steeds minder tijd om te tuinieren en steeds minder mensen hebben groene vingers. Toch willen mensen wel graag genieten van groen in de tuin en dan is realistisch kunstgras een mooi alternatief voor een echt gazon. Vraag jij je af of kunstgras milieuvriendelijk is? Dan hebben wij goed nieuws voor je. De keuze voor kunstgras draagt op drie verschillende manieren bij aan milieubehoud. Natuurlijk geven we je meer informatie over deze drie aspecten.

 

1. Geen pesticiden nodig

Als je een kunstgazon hebt, dan heb je geen pesticiden nodig. Vaak wordt gedacht dat pesticiden alleen ‘werken’ op het gazon, maar dit klopt niet helemaal. Pesticide chemicaliën zijn schadelijk en trekken uiteindelijk met het regenwater mee de grond in. Hierdoor kan het uiteindelijk ook in het lokale water sijpelen, met alle gevolgen van dien. Het Engelse Cancer Research Centre koppelt pesticiden zelfs aan het ontstaan van diverse soorten kanker, waaronder borstkanker, prostaatkanker en leukemie. Met een kunstgazon hoef je geen pesticiden in te zetten die in de grond trekken. Dat maakt kunstgras milieuvriendelijk, maar ook vriendelijk voor mens en dier.

 

2. Koolstofemissies

De laatste tijd horen we veel op het nieuws over koolstof en de koolstof-stikstofverhouding. Het is belangrijk om de uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Veel mensen die een echt gazon hebben maken gebruik van een grasmaaier die het werk makkelijker maakt. Helaas zijn dit ook wel apparaten die zorgen voor veel luchtvervuiling. In Amerika zorgen grasmaaiers op gas zelfs voor maar liefst 5 procent van de totale luchtvervuiling. Als je een kunstgras gazon hebt, dan hoef je natuurlijk geen gebruik te maken van dergelijke vervuilende apparaten.

 

3. Waterbesparing

Overal ter wereld krijgen we meer en meer te maken met droogte. Ook in Nederland wordt de droogte jaarlijks groter, met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld door middel van waterbesparing. Een echt gazon heeft veel water nodig. Jaarlijks hebben we het over gemiddeld 250 liter water voor een gazon van gemiddelde grootte. Al dit water kan effectief worden bespaard door te kiezen voor een kunstgazon.

 

Bewezen dat kunstgras milieuvriendelijk is

Kunstgras wordt op moderne wijze geproduceerd, waarbij rekening wordt gehouden met de belasting op het milieu. De ecologische voetprint wordt steeds kleiner, zoals ze dat mooi zeggen. Alles bij elkaar opgeteld zorgt dat er zeker ook voor dat kunstgras milieuvriendelijk is. Wil jij een bewuste keuze maken? Dan is een realistisch kunstgazon dus zeker een goed idee. Bekijk ons assortiment online of kom eens langs in onze showtuin in Wageningen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen voor meer informatie.