Kun je echt gras onder kunstgras laten liggen?

Echt gras onder kunstgras laten liggen.. Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk. Je kunt jezelf het werk van het verwijderen van het echte gazon besparen voor het leggen van kunstgras. Gewoon lekker dat nieuwe kunstgras over het echte gras heen rollen en je ziet er niets meer van… Bij Nudetuin snappen we natuurlijk heel goed dat dit aantrekkelijk lijkt, maar is het ook verstandig? Wij kunnen je vertellen dat het in geen geval een goed idee is om echt gras onder kunstgras te laten liggen. Natuurlijk vertellen we je ook waarom dit geen goed idee is. Wij geven je 5 redenen om het vooral niet te doen.

 

1. Er komt onkruid door je kunstgras heen

Onkruid heb je eigenlijk altijd wel in je tuin, in meer of mindere mate. Het groeit zeker ook tussen de echte grassprietjes en hier schuilt direct het gevaar in. Wanneer je echt gras onder kunstgras laat liggen, dan groeit onkruid gewoon door je kunstgras heen. Dit is niet alleen lelijk en lastig te verwijderen, maar de kwaliteit van het kunstgras gaat ook snel achteruit.

 

2. Echt gras onder kunstgras kan gaan ophopen

Gras zien we over het algemeen niet direct iets dat echt leeft, maar het is natuurlijk wel een levend iets. Dit betekent dat echt gras onder kunstgras zal gaan vechten om in leven te blijven. Vanzelfsprekend betekent dit ook dat de sprieten van het echte gras op bepaalde plaatsen blijven groeien. Daar waar zij in leven weten te blijven zullen zij blijven groeien. Uiteindelijk vinden zij hun weg door je kunstgras heen en zorgen ze makkelijk voor ongelijkheden en hobbels door ophopingen.

 

3. Water kan niet goed ontsnappen

Als het eens flink geregend heeft, en je loopt door een park met echt gras, dan zie je plassen water op het gras ontstaan. Dit geeft al aan dat water niet goed weg kan komen. Het vloeit niet meteen de grond in, maar blijft bovengronds staan. Dit effect creëer je ook wanneer je echt gras onder kunstgras laat liggen. Het staat een goede drainage in de weg, met alle gevolgen van dien.

 

4. Een juiste installatie is niet mogelijk

Het is belangrijk dat kunstgras goed wordt gelegd. Alleen dan kun je profiteren van een optimale kwaliteit. Bij het kunstgras leggen doorloop je meerdere stappen voor de installatie, wat vaak al begint met het nivelleren. Meerdere belangrijke onderdelen van en installatieproces kunnen niet goed worden uitgevoerd wanneer er echt gras onder kunstgras ligt. Een juiste installatie van het kunstgras is hierdoor niet mogelijk, waardoor je ook zeker geen optimale kwaliteit bereikt.

 

5. Je krijgt golvend kunstgras

Een echt gazon ziet er in de meeste gevallen mooi vlak en feilloos uit. Dit heeft niets te maken met de vorm van de grond, maar vooral met het feit dat de grasmaaier ervoor zorgt dat alle sprieten gelijk zijn. Laat je echt gras onder kunstgras liggen, dan hebben niet meer alle sprieten van het kunstgras een gelijke lengte. Hier en daar komen er delen omhoog, door oneffenheden en hobbels in het bestaande, echte gras. Het resultaat is dat je golvend kunstgras hebt in plaats van mooi vlak kunstgras.

 

Echt gras onder kunstgras is een no go!

Kunstgras kan worden gelegd op de meest uiteenlopende ondergronden, van houten vlonders tot beton. Toch, niet alles is mogelijk en dat is zeker wel iets om rekening mee te houden. Laat echt gras nooit onder kunstgras liggen, want je krijgt gegarandeerd problemen en het ziet er niet mooi uit. Wil jij mooi kunstgras kopen om je bestaande, echte gras te vervangen of om op een andere ondergrond te plaatsen? Bestel dan online bij Nudetuin. Je bent ook altijd welkom in onze showtuin, waar je de kunstgrassoorten zelf kunt bekijken. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.