Siergrind & Split

Filter op:

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of heeft u vragen over een product? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat u informeren door één van onze medewerkers

Siergrind en split geven een fraaie uitstraling aan uw tuin, oprit of looppaden, zeker in de vele kleuren waarin beide soorten verkrijgbaar zijn. Hieronder vindt u de verschillende soorten grind en siersplit in het assortiment van Nudetuin. In onze showtuin in Wageningen vindt u onze grind- en splitsoorten ook uitgestald terug, in verschillende kleuren en afmetingen. Het gebruik van siergrind of split heeft wat aandachtspunten, zoals het al dan niet gebruiken van worteldoek, onderlagen of grindplaten. We adviseren u daar graag over.

Grind? Split? Wat is het verschil?

Dat valt heel snel uit te leggen: grind of siergrind heeft ronde vormen; split of siersplit heeft hoekige vormen. Dit heeft alles te maken met de winning dan wel productie. Grind komt van oorsprong uit rivieren, waarin het door de stroming rond geslepen vormen krijgt. Tegenwoordig worden die ronde vormen ook machinaal bewerkstelligd. Split of siersplit komt gespleten uit steengroeves, vandaar de hoekige vormen. Die hoekige vorm maakt siersplit geschikter in situaties waar een stabiele laag gewenst is. Zoekt u verharding voor een oppervlakte waar ook regelmatig over gelopen wordt? Dan is grind geschikter.

Siergrind en split voor een betere waterhuishouding

Bewuste consumenten vragen steeds vaker naar de mogelijkheden van siergrind en split als bodemverharders in de tuin. Waarom? Steeds vaker worden tuinen, zeker in stedelijke gebieden, zo onderhoudsvrij mogelijk gemaakt. Verhardingsmaterialen beslaan steeds grotere oppervlakken, soms zelfs het grootste deel van de tuin. Dit heeft gevolgen voor het resterende groen in de tuin, omdat neerslag nauwelijks nog tot de bodem doordringt. Het is daarom niet onverstandig delen van een dergelijke tuin te verharden met siergrind of split.