Gebakken klinkers

Filter op:

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of heeft u vragen over een product? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat u informeren door één van onze medewerkers

Er een is belangrijk en gezichtsbepalend verschil tussen twee soorten gebakken klinkers. Enerzijds zijn er de ongetrommelde gebakken klinkers. Deze klinkers met strakke lijnen worden vaak gebruikt bij moderne tuinen. Bij meer historische panden of meer romantische tuinen doet de getrommelde gebakken klinker het vaak goed. De randen en hoeken van deze gebakken klinker zijn wat gebrokkeld en afgerond, waardoor het het nostalgische en verweerde uiterlijk ontstaat.

Waarom worden gebakken klinkers ook wel eens ‘Waalsteentjes’ genoemd?

Gebakken klinkers worden van klei gebakken. In Nederland wordt die klei gewonnen bij de grote rivieren en dus is het niet verwonderlijk dat fabrieken historisch aan die rivieren gevestigd waren. De namen van formaten van gebakken klinkers komen daarvandaan. Vandaar ook de naam Waalformaat (de bekende ‘Waalsteentjes’ of ‘Waaltjes’).

Gebakken klinkers gaan generaties lang mee…

Gebakken klinkers staan bekend om hun duurzaamheid. Ze gaan generaties lang mee en u heeft er betrekkelijk weinig omkijken naar. Omdat deze klinkers onder zeer hoge temperaturen worden gebakken, zijn ze zeer hard. Aanslag, mos of alggroei krijgt daardoor weinig kans en u heeft er dus weinig onderhoud aan. Als natuurlijk product krijgen gebakken klinkers in de loop van de tijd een steeds mooiere kleur. Gebakken klinkers kunnen dus wel enigszins verkleuren, maar worden daar alleen maar fraaier van.

“Creatief met klinkers”

Zeker gebakken klinkers lenen zich schitterend voor allerlei verschillende soorten legpatronen zoals halfsteensverband, elleboogverband, keperverband, blokverband en diagonaalverband. Duizelt het u? Kom dan eens langs in onze showtuin in Wageningen waar u ons ruime assortiment én al deze legpatronen kunt bekijken.

 

Strengpers klinkers versus vormbak klinkers

Nudetuin in Wageningen is o.a. leverancier van de gebakken klinkers van Bylandt. Deze klinkers worden op twee manieren geproduceerd. Strengpers klinkers worden gemaakt met een vacuümpers, waarin in eerste instantie een doorlopende kleibalk (ook wel de “streng” genoemd) wordt geperst. Daarna wordt die streng opgesneden in blokken in klinkerformaat. De kleibokken worden in de oven tot klinkers gebakken en daarna getrommeld. Vormbak klinkers worden volgens een ander procédé gemaakt. In dit geval wordt de klei in bakken geperst en als het ware “afgeroomd” door de overtollige klei af te strijken. De vormbakken worden vervolgens omgedraaid zodat de kleiblokken uit de vorm vallen en naar de oven kunnen. Deze gebakken klinkers van Bylandt worden standaard niet getrommeld.