Kunstgras onderhouden: zo doe je dat!

Kunstgras onderhouden hoeft niet intensief te zijn, maar het is wel nodig. Veel mensen kiezen voor kunstgras in plaats van voor een echt gazon, omdat zij zoeken naar een onderhoudsvriendelijke oplossing. Kunstgras is zeker onderhoudsvriendelijk, maar dit betekent helaas niet dat je er helemaal niks aan hoeft te doen. Kunstgras onderhouden blijft in enige mate wel nodig als je het kunstgras lang mooi wilt houden. Nudetuin geeft je graag een aantal tips over kunstgras onderhouden en mooi houden.

 

Het gebruik van onkruidverdelgers

Onder het kunstgras wordt een membraan geplaatst die voorkomt dat er onkruid door het kunstgras heen kan groeien. Verreweg het grootste deel aan mogelijk onkruid wordt hierdoor tegengehouden. Echter, er zijn onkruidzaden die op het kunstgras terecht kunnen komen en vervolgens ook op het kunstgras gaan ontkiemen. Daarnaast kun je last hebben van wat onkruid langs de randjes. Je kunt in dit geval prima gebruik maken van onkruidverdelgers, maar let er wel goed op dat je kiest voor een variant die goed te combineren is met synthetische grassoorten. Onkruidverdelgers gebruik je het best wanneer het niet waait of regent.

 

De grassprietjes weer omhoog brengen

Wanneer kunstgras niet veel belast wordt, dan blijven de sprietjes mooi omhoog staan. Wordt het kunstgras wel veel belast, dan kan zijn dat de sprietjes na verloop van tijd plat gaan liggen. Dit is zeker het geval bij de kunstgrassoorten met een wat langere poolhoogte. Je kunt de sprietjes eenvoudig weer omhoog brengen door zandinvulling in het kunstgras te borstelen, bijvoorbeeld met een krachtborstel, welke je vaak kunt huren op een locatie in je eigen omgeving (wanneer je er zelf geen bezit). Voor kleinere gazons kan ook een hark gebruikt worden om de vezels opnieuw overeind te brengen. Gebruik in geen geval een metalen hark, want deze kan het kunstgras beschadigen. Kunstgras onderhouden met een plastic / kunststof hark is wel mogelijk.

 

Kunstgras onderhouden als je huisdieren hebt

Huisdieren lopen vaak in de tuin. Zij spelen in de tuin, liggen lekker te zonnen in de tuin of doen er een slaapje. Sommige huisdieren zullen er niet over nadenken om in het ‘eigen gebied’ hun behoeften te doen, maar andere huisdieren hebben hier geen moeite mee. Kunstgras onderhouden is extra belangrijk wanneer je huisdieren hebt die (per ongeluk) plassen of poepen op het kunstgras. Verwijder uitwerpselen direct en maak de plek goed schoon. Urine kun je het best gewoon wegspoelen met water. De urine blijft niet op het kunstgras liggen, maar trekt direct weg. Dit is in de basis natuurlijk fijn, maar er kunnen op den duur wel nare luchtjes ontstaan. Dit voorkom je door direct een emmer water over de urine te gooien.

 

Zorg voor voldoende vogelwering

Vogels laten veel uitwerpselen achter en in deze uitwerpselen bevinden zich zuren. Deze zuren kunnen van alles aantasten, zoals ook de lak van een voertuig of het schilderwerk van de kozijnen. Kunstgras raakt ook beschadigd door uitwerpselen. Woon je in een omgeving waarin veel vogels te vinden zijn, bijvoorbeeld aan de kust, waar veel meeuwen hun tijd doorbrengen op de daken van woningen? Zorg dan voor goede vogelwering. Uiteraard is het ook niet verstandig om vogels aan te trekken, bijvoorbeeld door middel van voer of een vogelhuisje, wanneer je kunstgras hebt. Zie je uitwerpselen op het kunstgras? Maak dit dan direct schoon met lauw water.

 

Kunstgras onderhouden betekent vooral schoon houden

Je kunstgras onderhouden hoeft niet lastig te zijn. In de basis draait het vooral om het schoon houden van het kunstgras. Vallen er veel dode bladeren op in de herfst? Verwijder deze dan? Mors je er een drankje op? Maak het direct even schoon. Zo voorkom je dat het kunstgras beschadigd raakt of dat je, na verloop van tijd, flink moet boenen om vlekjes weg te krijgen. Zijn er hardnekkige vlekken ontstaan? Gebruik dan alsnog in geen geval chemische middelen, maar houd het bij een sopje en lauw water. Wil je een hogedrukreiniger gebruiken? Dit is wel mogelijk, maar ga heel voorzichtig te werk en houd voldoende afstand tussen de spuit en het kunstgras. Doe je dit niet, dan kan het kunstgras door de druk beschadigen.

 

Wil jij nieuw kunstgras aanschaffen?

Bij Nudetuin kun je natuurlijk de meest uiteenlopende soorten kunstgras kopen. Wij hebben een ruim assortiment voor je klaarstaan, waardoor er altijd wel een variant beschikbaar is die je direct aanspreekt. Je kunt bij ons online kunstgras kopen in onze webwinkel, maar je kunt ook langskomen in onze showtuin in Wageningen. Wil je meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.