Tuinbestrating aanleggen: 5 tips!

Tuinbestrating aanleggen is in veel gevallen prima zelf te doen, maar het vraagt natuurlijk wel om de nodige voorbereiding. Wanneer je onvoldoende vertrouwen hebt in het feit dat je zelf de bestrating aan kunt leggen in je tuin, dan is het altijd verstandiger om een professional in te schakelen. Ben jij ervan overtuigd dat je zelf de tuinbestrating kunt aanleggen, maar heb je wel wat tips nodig om het echt goed voor elkaar te krijgen? Dan helpt Nudetuin je natuurlijk graag verder. Wij geven je graag 5 handige tips voor als jij zelf de tuinbestrating wilt aanleggen.

 

1. De beste voorbereiding begint op papier

Tuinbestrating aanleggen vraagt om een goede voorbereiding. Het gebeurt namelijk zelden dat je precies goed uitkomt met de tuintegels in jouw tuin. Vaak is het nodig om met halve tegels te werken, om stukjes af te snijden of om een speciale vorm toe te passen. Maak de nodige berekeningen en begin met het leggen van de bestrating op pen en papier. Teken uit hoe alles moet komen te liggen, zodat je goed kunt zien hoe alles uitkomt in de tuin. Zo voorkom je dat je tijdens het aanleggen van de tuinbestrating in de problemen komt.

 

2. Tuinbestrating aanleggen die bij je past

Natuurlijk wil je tuinbestrating aanleggen die perfect past bij de sfeer die jij wilt creëren in je tuin. Dus, nu komt het leukste deel van het hele proces: tuintegels kopen! Hiervoor ben je bij ons natuurlijk aan het juiste adres. Je kunt bij ons veel verschillende soorten tuintegels kopen, in diverse kleuren, stijlen, grootten en uitvoeringen. De keuze is reuze, om er eens een cliché in te gooien. Je kunt bij ons tuintegels online bestellen, maar ook kopen in onze showtuin. Vergeet niet om ook opsluitbanden te bestellen / kopen. Hier komen we later op terug.

 

3. De tuin voorbereiden op de aanleg van bestrating

Je kunt in verreweg de meeste gevallen niet zomaar beginnen met tuinbestrating aanleggen. Vaak is het nodig om de tuin voor te bereiden. Verwijder eventueel aanwezige oude bestrating, maak de tuin volledig onkruidvrij en graaf een laag uit. Leg het zandbed aan om dit te trillen en houdt rekening met de nodige drainage. Uiteraard moet het geheel mooi vlak zijn voordat je de tuinbestrating gaat aanleggen. Indien gewenst kun je eerst een worteldoek plaatsen om te voorkomen dat er op een later moment onkruid tussen de tuintegels door komt groeien.

 

4. Tuinbestrating aanleggen start met de aanleg van opsluitbanden

We hebben eerder al aangegeven dat we erop terug zouden komen: de opsluitbanden. Het is heel verleidelijk om tuinbestrating aan te leggen van het centrale punt van de tuin naar de buitenkanten toe. Verstandig is het echter niet. Je werkt het best door langs de randen van de tuin te starten en zo naar het centrale punt, dus naar binnen, toe te werken. Start met het aanleggen van de opsluitbanden om een mooi, professioneel eindresultaat te realiseren. Natuurlijk kun je de opsluitbanden bestellen bij ons, in de gewenste uitvoering. Na het leggen van de opsluitbanden kun je direct door met het de tuinbestrating aanleggen.

 

5. Strooi voldoende voegzand

Als de bestrating er mooi in ligt, dan is het tijd om aan de slag te gaan met het voegzand om het project af te ronden. Ga je zelf tuinbestrating aanleggen? Zorg dan dat je voldoende voegzand beschikbaar hebt. Veel mensen die voor het eerst zelf tuinbestrating aanleggen vergeten het voegzand of hebben er eenvoudigweg te weinig van. Je hebt veel voegzand nodig en wees vooral ook niet bang om er ook veel van te gebruiken. Het deel van het voegzand dat niet verdwijnt tussen de tegels in kun je makkelijk opvegen, dus gebruik liever te veel dan te weinig.

 

Ga jij zelf je nieuwe tuinbestrating aanleggen?

Is jouw tuin aan nieuwe bestrating toe en ga je zelf de tuinbestrating aanleggen? Dan komen onze tips zeker van pas! Je kunt zowel de tuintegels als de opsluitbanden voordelig bestellen bij ons, zowel in onze webwinkel als in onze showtuin. Wil je tuinbestrating aanleggen, maar heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.