Je tuin winterklaar maken? 8 tips!

Je tuin winterklaar maken is een goed idee wanneer je beplanting, een vijver of bijvoorbeeld een gazon hebt. De temperaturen dalen op het moment snel en dat betekent dat het een goed idee is om alvast na te denken over het winterklaar maken van je tuin. Hoe moet je nu precies een tuin winterklaar maken? Natuurlijk heeft Nudetuin je graag een aantal slimme tips.

 

1. Houd leven in de tuin

Veel mensen worden wat neerslachtig van de tuin winterklaar maken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er ineens veel ‘leven’ uit de tuin verdwijnt. Wil je dit voorkomen? Dan kun je de tuin winterklaar maken op een manier die juist ook weer wat leven naar je tuin toe haalt. Plaats voerplekken voor vogels, zodat zij je tuin regelmatig bezoeken. Daar word je blij van!

 

2. Even de bezem erdoorheen

Heb je een mooie sierbestrating in je tuin of heb je een stenen pad door het gazon lopen? Natuurlijk heeft je bestrating de nodige zorg nodig, zeker in de herfst en de winter. Dus, pak de bezem en ruim alle bladeren en andere vuiltjes op. Dit gaat het makkelijkst als het droog weer is. Gebruik een stijve borstel om de tegels goed schoon te krijgen. Zo voorkom je dat de bestrating in de winter gladder wordt dan nodig.

 

3. Snoeien voor de winter

Heb je struiken en bomen in je tuin en ga je de tuin winterklaar maken? Dan is het goed om nog even wat snoeiwerkzaamheden te verrichten. Geef de hagen een laatste trimbeurtje voor de winter toeslaat en verwijder alle beschadigde, zieke en dode takken. Zo voorkom je beschadigingen en misvormingen.

 

4. De beplanting beschermen

De tuin winterklaar maken betekent natuurlijk ook het zorgen voor een goede bescherming van beplanting. Heb je relatief zachte soorten in de tuin staan, zoals palmen, Agapanthus of Cannas? Verplaats deze dan naar een warmere omgeving. Een serre kan voldoende zijn. Rozen en loofbomen kun je half maart weer opnieuw aanplanten wanneer je deze hebt staan. Kijk goed naar de beplanting die je hebt en pas de bescherming, zoals een dikke laag mulch, hier goed op aan.

 

5. De vijver winterklaar maken

Heb je een vijver in de tuin? Dan mag je deze ook niet vergeten, zeker niet als er ook vissen in leven. Is dit laatste het geval? Zorg dan dat alle tuinwerkzaamheden en vijverwerkzaamheden echt gedaan zijn vóór de winter inslaat. De vissen rusten in de winter en werkzaamheden zorgen voor trillingen die de gezondheid schaden. Voorkom bladeren in de tuin door een beschermnet over de vijver te plaatsen en voorkom bevriezing van de vijver door gebruik te maken van luchtstenen.

 

6. Het gazon in je tuin winterklaar maken

Een echt gazon heeft absoluut aandacht nodig bij het winterklaar maken van de tuin. Verwijder alle vuiltjes, al het mos en andere onvolkomenheden met een goede hark. Zo voorkom je dat er drainageproblemen ontstaan. Ga aan de slag met mosverdelger en combineer dit met een speciaal geproduceerd herfstgazonvoer. Ben je wel een beetje klaar met al die werkzaamheden aan je gazon, waar je jaarlijks veel uren aan besteedt? Dan kun je eens kunstgras overwegen. Realistisch kunstgras is niet te onderscheiden van een echt gazon.

 

7. De voorjaarsbollen uitplanten

Het is weer tijd voor de voorjaarsbollen, zoals de narcissen, de krokusjes en de sneeuwklokjes. Plant ze uit voordat de winter begint, dus als je de tuin winterklaar gaat maken. Ze houden van goed bemeste en vrij doorlatende grond, dus zorg voor voldoende voeding. Vergeet het niet, want je wilt natuurlijk in het voorjaar wel weer kunnen genieten van een fleurige tuin.

 

8. De tuin winterklaar maken met buitenverlichting

De tuin winterklaar maken betekent vooral ook dat je veel doet om je tuin ook in dit seizoen mooi en sfeervol te houden. We gaan de donkere dagen tegemoet, dus als je echt van een mooie wintertuin wilt genieten heb je wel een goede buitenverlichting nodig. Daarnaast geeft sfeervolle tuinverlichting natuurlijk ook een extra dimensie aan je tuin.

 

Ga jij ook je tuin winterklaar maken?

Het wordt snel kouder, dus stel alle werkzaamheden in de tuin niet te veel uit. Wil je nog zaken veranderen aan je tuin, zoals een nieuwe bestrating, kunstgras of nieuwe verlichting? Dan ben je bij ons natuurlijk altijd welkom. Wij helpen je graag om jouw tuin winterklaar te maken. Kom eens langs in onze showtuin, welke natuurlijk ook in de winter gewoon open is. Bestel je liever online? Dat kan natuurlijk ook. Voor meer informatie of advies kun je altijd contact met ons opnemen.