5 belangrijke nadelen van kunstgras

De nadelen van kunstgras zijn natuurlijk ook belangrijk om te weten voordat je kunstgras koopt. Vorige week hebben we je inzicht gegeven in de belangrijkste voordelen van kunstgras. Het is dan natuurlijk wel zo eerlijk om ook een helder inzicht te geven in de 5 belangrijkste nadelen van kunstgras. Nudetuin heeft ze hieronder voor je opgesomd.

 

1. Geen grasgeur

Veel mensen met een echt gazon genieten van de geur van vers gemaaid gras na het maaien. Zeker in de zomermaanden, als het gras vaker gemaaid moet worden, kan deze geur lang blijven hangen. Wanneer je kunstgras hebt, dan hoef je natuurlijk niet te maaien. Dit valt onder de voordelen van kunstgras. Het ontbreken van de geur van vers gemaaid gras valt dan wel weer onder de nadelen van kunstgras. Kunstgras verspreidt namelijk geen geur.

 

2. Geen urineafbraak

Honden en katten die zich in de tuin vermaken doen hier ook wel eens een plasje. Wanneer dit op aarde of op echt gras gebeurt is dit niet heel vervelend. De urine wordt gewoon afgevoerd. Wanneer je kunstgras hebt, dan wordt de urine van huisdieren niet afgebroken. Als het langere tijd niet regent en er wordt wel met regelmaat op het kunstgras geplast, dan kan dit een nare geur gaan verspreiden. Natuurlijk kun je dit wel voorkomen door het kunstgras zelf af te spoelen, bijvoorbeeld met de tuinslang.

3. Warmer dan echt gras

Een echt gazon warmt niet sterk op wanneer de zon erop staat. Het gras wordt natuurlijk wel warmer, maar de grastemperatuur loopt niet erg snel hoog op. Kunstgras wordt warmer dan echt gras wanneer de zon er langere tijd op staat. Het wordt niet zo heet dat je je eraan kunt verbranden, maar bij een hittegolf is het wel belangrijk om eerst aan het kunstgras te voelen voordat kinderen er met blote voetjes op stappen. Natuurlijk kun je het kunstgras vooraf koelen met koud water. Je weet dan direct zeker dat het kunstgras lekker schoon is.

4. Altijd dezelfde uitstraling

Een gazon ziet er in principe geen enkel seizoen hetzelfde uit. Er kunnen eens wat kalere plekken ontstaan en tijdens een hittegolf in de zomer kan het geel gaan kleuren. Deze seizoen effecten heb je niet wanneer je een kunstgazon hebt. Kunstgras ziet er altijd hetzelfde uit, het hele jaar door. Alleen invloeden door het weer zorgen voor een andere uitstraling, bijvoorbeeld door losse bladeren op het gazon of sneeuw op het kunstgras.

 

5. Duurder dan echt gras

Graszoden en graszaden zijn relatief goedkoop aan te schaffen. Eén van de belangrijkste naden van kunstgras met het oog hierop is dan ook de prijs. Kunstgras is duurder in aanschaf en ook duurder om aan te leggen. Anderzijds heb je er jarenlang zorgeloos plezier van en hoef je nauwelijks onderhoud te voeren aan het kunstgras. Je verdient dus wel weer tijd en inzet als je voor kunstgras kiest.

Weeg de nadelen van kunstgras af tegen de voordelen

Kunstgras kent veel voordelen, maar het is ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de nadelen van kunstgras. Wij hebben je nu een eerlijk beeld gegeven van de belangrijkste voor- en nadelen van kunstgras. Weeg ze eens tegen elkaar af. Over het algemeen wegen de voordelen toch zwaarder dan de nadelen. Is dit bij jou ook het geval en wil je mooi kunstgras kopen? Kom dan eens langs in onze showtuin of bestel jouw favoriete kunstgras online. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.