Kunstgrasonderhoud: 5 tips van Nudetuin

Kunstgrasonderhoud vraagt niet zo veel van je als een echt gazon, maar helaas betekent het niet dat je er helemaal niets aan hoeft te doen. Kunstgras is onderhoudsvriendelijk, of onderhoudsarm, maar vraagt wel nog steeds om een beetje aandacht. Nudetuin geeft je graag 5 tips voor een goed kunstgrasonderhoud.

 

1. Gebruik de juiste onkruidverdelgers

In de meeste gevallen wordt er worteldoek onder kunstgras geplaatst om te voorkomen dat er onkruid door het kunstgras heen kan groeien. Toch kun je de groei van onkruid nooit voor 100 procent voorkomen. Bepaalde onkruidzaadjes komen via de licht in je tuin terecht en kunnen op het kunstgras of langs de randen gaan ontkiemen. Kunstgrasonderhoud betekent dan ook, in lichte mate, onkruid verwijderen. Hiervoor kun je onkruidverdelgers gebruiken. Let er wel op dat het product geschikt is voor toepassing op synthetisch gras. Voer kunstgrasonderhoud altijd uit als het zo min mogelijk waait en regent.

 

2. Het verhogen van de grasvezels

In het begin zal je hier zeker niet mee te maken krijgen, maar wanneer kunstgras wat langer ligt – en ook veel belast wordt – dan gaan de sprietjes een beetje plat liggen. Dit geldt zeker wanneer je een realistische kunstgrassoort hebt met wat langere vezels. Borstel wat zandinvulling in voor het opnieuw verhogen van de vezels. Je kunt dit met een kunststof (geen metaal!) vleugelhark doen. Natuurlijk kun je hiervoor ook gebruik maken van een krachtborstel. Als je deze zelf niet bezit, dan kun je deze vaak huren op een locatie in je eigen omgeving.

 

3. Kunstgrasonderhoud voor huisdiereigenaren

Huisdiereigenaren krijgen te maken met een stukje extra kunstgrasonderhoud wanneer de huisdieren op het kunstgras spelen, lopen en slapen. Wij hebben diervriendelijk kunstgras, maar ook dat heeft vanzelfsprekend wel kunstgrasonderhoud nodig. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Verreweg de meeste honden en katten zullen niet plassen of poepen in de eigen tuin, maar het kan altijd eens gebeuren. Spoel urine direct weg met water. Uitwerpselen verwijder je zo snel mogelijk. Na het verwijderen raden we je aan om er een emmer water overheen te gooien. Zo worden nare luchtjes voorkomen. Huisdieren verharen in de meeste gevallen ook, dus wat extra vegen is ook aan te raden.

 

4. Voorkom vogels op je kunstgras

Woon je in een vogelrijke omgeving? Dan zal het niet meevallen om vogels helemaal weg te houden uit je tuin, tenzij je aan de slag gaat met vogelwering. Hiervoor kun je over het algemeen terecht bij een ongediertebestrijdingsbedrijf. Toch, de meeste mensen ondernemen deze stap niet. In dat geval is het aan te raden om in elk geval geen vogels aan te trekken in je tuin, bijvoorbeeld door middel van badjes, vogelhuisjes en voederplaatsen. De ontlasting van vogels bevat zuren die het kunstgras beschadigen. Zie je vogelpoep op je kunstgras? Verwijder het dan zo snel mogelijk met water, en eventueel een zachte spons als het er al eventjes ligt, om schade te voorkomen.

 

5. Zet het kunstgrasonderhoud in je agenda

Kunstgrasonderhoud is nodig, maar voor velen is het niet de favoriete bezigheid. Het is dan ook een taak die makkelijk uitgesteld of gewoonweg vergeten wordt. Het is belangrijk om eens per maand al het vuil van het kunstgras te verwijderen, bijvoorbeeld met een bladblazer. In het herfstseizoen doe je dit het liefst eens per week. Indien nodig kun je het kunstgras met de tuinslang schoonspoelen. Gebruik je liever een hogedrukreiniger? Houd dan veel afstand tot het kunstgras om schade te voorkomen. Zet het kunstgrasonderhoud in je agenda, zodat je het niet vergeet.

 

Diverse soorten kunstgras online bestellen

De mate van kunstgrasonderhoud is mede afhankelijk van de kwaliteit kunstgras. Bij Nudetuin kun je hoogwaardig kunstgras online bestellen of kopen in onze showtuin in Wageningen. Doordat het kunstgras een uitstekende kwaliteit bezit ben je minder tijd kwijt aan kunstgrasonderhoud. Bestel direct of kom eens bij ons langs. Wil je eerst meer informatie of advies over kunstgrasonderhoud? Neem dan contact met ons op.