Kunstgras op echt gras: niet doen!

Kunstgras op echt gras plaatsen lijkt soms een geweldige optie. Wanneer je al een echt gazon hebt, maar je hebt geen zin meer om het gras te maaien of om in bepaalde perioden van het jaar naar bruine plekken in je gazon te kijken, dan is het verleidelijk om kunstgras op echt gras te plaatsen. Het kunstgras neemt alle problemen weg. Dit is natuurlijk waar, want kunstgras hoef je niet te maaien en gaat ook geen bruine plekken vertonen. Kunstgras op echt gras leggen bespaart je veel tijd en moeite. Je hoeft het bestaande gazon immers niet te verwijderen. Toch raden wij het af. Nudetuin geeft je 5 redenen om kunstgras niet op echt gras te plaatsen.

 

1. Kunstgras op echt gras zonder onkruidbarrière

Wanneer je kunstgras op echt gras legt, dan ontbreekt de onkruidbarrière. Plaats je geen onkruidbarrière, dan is het risico erg groot dat er op den duur gras en onkruid door je kunstgras geen groeit. Dit gaat op de eerste plaats ten koste van de goede kwaliteit van je kunstgras. Daarnaast is het natuurlijk geen fraai gezicht en heb je er veel werk aan om alles weer te verwijderen.

 

2. Vragen om drainageproblemen

Voor het leggen van kunstgras is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Je wilt immers zeker zijn dat de drainage in orde is, om problemen te voorkomen. Wanneer je kunstgras op echt gras legt, dan is het risico erg groot dat je op den duur met drainageproblemen te maken krijgt.

 

3. Het bestaande gras gaat ‘vechten’

Alles wat leeft heeft het vermogen om te vechten voor het leven. Dit geldt dus ook voor gras. Een groot deel van je bestaande gazon zal vrij snel doodgaan wanneer je er kunstgras op legt, maar delen van het bestaande gazon zullen gaan vechten in een poging om te overleven. Deze delen vinden hun weg door het backingmateriaal en zorgen uiteindelijk voor een onregelmatig oppervlak. Je krijgt dus hobbels en heuvels in je kunstgazon waar je makkelijk over kunt struikelen. Het ziet er natuurlijk ook niet meer mooi uit na verloop van tijd.

 

4. Bestaande gazons zijn onregelmatig

In verreweg de meeste gevallen zijn bestaande gazons niet volledig vlak. Er zitten dus al wat oneffenheden in. Dit valt niet direct op, vooral ook omdat de grasmaaier gewoon met deze oneffenheden mee beweegt. Het gaat wel opvallen wanneer je kunstgras op echt gras met oneffenheden legt. Een ongelijkmatig kunstgazon is niet mooi en gaat minder lang mee dan een gelijkmatig kunstgazon.

 

5. Je slaat belangrijke stappen over

Ga je kunstgras op echt gras leggen, dan sla je enkele belangrijke stappen over die later kunnen zorgen voor problemen. Je kunt bijvoorbeeld de nodige nivellering niet uitvoeren. Diverse stappen die horen bij een goed installatieproces komen niet aan de orde, waardoor er vrijwel nooit sprake is van een goed installatieproces. Zonder een juiste installatie ziet het kunstgras er niet zo mooi uit en gaat het aanzienlijk minder lang mee dan wanneer je wél zorgt voor een goede installatie.

 

Ga nooit kunstgras op echt gras leggen

Natuurlijk, er zijn enkele voordelen van het leggen van kunstgras op echt gras. Je kunt veel tijd besparen, want je hoeft het oude gazon niet te verwijderen en kunt diverse installatiestappen overslaan. Tijd is geld, dus het klinkt logisch om het oude gazon gewoon te laten liggen. Wij raden het sterk af, om bovenstaande redenen. Je kunt bij ons mooi kunstgras kopen, zowel online als in onze showtuin in Wageningen, en dan wil je natuurlijk dat je jarenlang kunt genieten van het mooie kunstgras. Dit gaat niet als je kunstgras op echt gras legt. Wil je meer weten over een juiste installatie van kunstgras? Neem gerust eens contact met ons op.