Klinkers schoonmaken: wat moet je weten?

Klinkers schoonmaken is een klus waar veel mensen tegen opzien. Dit is ook logisch, want het is best even een karweitje. Klinkers worden na verloop van tijd bedekt met een laagje groene aanslag en dit maakt de bestrating er niet mooier op. Heb jij klinkers in de tuin en wil je de klinkers schoonmaken? Dan heeft Nudetuin een aantal tips en weetjes voor je!

 

Verschillende soorten klinkers schoonmaken

Wanneer gevraagd wordt naar wat voor klinkers er in de tuin liggen, dan geeft men vaak aan dat het om gebakken klinkers gaat. Veel mensen weten eigenlijk niet wat voor klinkers er nu precies in de tuin liggen. Het kan gaan om betonklinkers, maar het kan ook gaan om keramische klinkers. De klinkers schoonmaken is in beide gevallen nodig, maar het reinigingsproces kan niet in allebei de gevallen hetzelfde worden aangepakt. Wij leggen je graag kort het verschil uit.

 

Betonklinkers schoonmaken

Betonklinkers zijn voordeliger in aanschaf dan keramische klinkers. Deze variant klinkers krijgen de kleur aangebracht en dat betekent dat de kleur ook kan verdwijnen. Vaak zijn betonklinkers wel voorzien van een extra laag om de kleur beter te beschermen, maar wanneer de hogedrukspuit op de klinkers wordt gezet is het risico groot dat de kleur verdwijnt of vervaagt. Deze klinkers schoonmaken met een hogedrukspuit is daarom niet aan te raden. Wil je dit toch doen? Zorg dan voor voldoende afstand tussen de klinkers en de hogedrukreiniger.

 

Keramische klinkers schoonmaken

Keramische klinkers zijn duurder in aanschaf en dit heeft met meerdere factoren te maken. Zo zijn er keramische klinkers duurzamer en kennen zij een hogere hardheid, doordat zij op een hogere temperatuur en voor een langere tijd worden gebakken. De klinkers worden van klei gebakken en de klinkers krijgen de kleur van de betreffende klei die is gebruikt. Hierdoor kunnen zij hun kleur niet verliezen en zijn ze makkelijker schoon te maken met een hogedrukspuit.

 

Groene aanslag op de klinkers in de tuin

Wanneer de klinkers net gelegd zijn, dan zien deze er natuurlijk prachtig uit. Je hebt de klinkers gekocht die precies die sfeer laten zien die jij wilde en je bent er superblij mee. Dat is tenminste wel de bedoeling! Helaas weten klinkers deze nieuwe, mooie en schone uitstraling niet te behouden. Na verloop van tijd komt er namelijk een laagje groene aanslag op de klinkers te liggen. Algen zijn hier de oorzaak van. Wanneer er na een regenbui water op de bestrating blijft liggen, dan hebben algen alle kans om een laagje groene aanslag te gaan ‘bouwen’. Wanneer je zorgt voor een goede afwatering, dan zal er minder snel groene aanslag ontstaan. Heb je veel zon in de tuin? Ook dan heb je minder last van groene aanslag dan wanneer je een schaduwrijke tuin hebt. Toch zal de groene aanslag vroeg of laat (weer) de kop opsteken.

 

Moet je de klinkers schoonmaken?

Moeten is natuurlijk een groot woord. In de basis mag je natuurlijk helemaal zelf weten of je de klinkers gaat schoonmaken of dat je deze laat zoals zij zijn, met groene aanslag. Wel zal je meerdere nadelen ervaren wanneer je besluit om de groene aanslag te laten zitten. Op de eerste plaats worden de klinkers glad en glibberig door de aanslag, waardoor je een groter risico op glijpartijen in de tuin hebt, zeker als de straat nat is. Daarnaast gaat de kwaliteit van de klinkers achteruit, waardoor het risico bestaat dat je deze eerder moet vervangen dan nodig zou zijn. Tot slot wordt groene aanslag lastiger te verwijderen naar mate het langer aanwezig is. Je kunt het dus beter ieder jaar een keer doen dan iedere vijf jaar, bijvoorbeeld.

 

Waarmee kun je de klinkers schoonmaken?

Als je de klinkers regelmatig schoonmaakt, dan kun je prima gebruik maken van huismiddeltjes om de groene aanslag te verwijderen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van schoonmaakazijn, bleekwater of groene zeep. Meng het gekozen huismiddel met heet water en giet het over de bestrating in je tuin. Laat het geheel eventjes inwerken en ga dan aan de poets met een harde bezem. Vervolgens kun je de klinkers naspoelen met schoon water. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de tuinslang.

 

Andere opties om je klinkers te reinigen

Er zijn meer mogelijkheden voor het schoonmaken van de klinkers in je tuin. Heb je keramische klinkers, ofwel kleiklinkers? Dan kun je gebruik maken van een hogedrukreiniger. Heb je betonklinkers? Dan is het beter om gebruik te maken van een stoomreiniger. Als je wilt gaan stomen, dan kun je hiervoor diverse schoonmaakmiddelen kopen bij een tuincentrum of een bouwmarkt. Let er wel op wat bepaalde varianten van deze schoonmaakmiddelen een negatieve invloed kunnen hebben op de eventuele beplanting in de tuin.

 

Of je laat de tuin natuurlijk opnieuw bestraten!

Zijn de klinkers in je tuin al wat ouder, misschien niet meer zo mooi of niet meer passend bij jouw smaak? Wil je eens iets anders of heb je gewoon echt geen zin om groene aanslag te verwijderen? Er zijn veel redenen te bedenken om voor andere tuintegels te kiezen. Dat kan natuurlijk ook! Er zijn veel soorten tuintegels die geen groene aanslag krijgen na verloop van tijd. Wij adviseren je graag bij het maken van je keuze. Neem hiervoor contact op of kom eens langs in onze showtuin in Wageningen.