Je sierbestrating mooi houden: 5 tips!

Sierbestrating mooi houden vraagt om inzet. Je hebt sierbestrating aangelegd, of aan laten leggen, en het ziet er prachtig uit. De volgende stap is dan natuurlijk de sierbestrating mooi houden. Je wilt niet dat de bestrating er binnen een jaar al lelijk uitziet. De bestrating heeft echt onderhoud nodig, niet alleen om de sierbestrating mooi te houden voor het zicht, maar ook om de kwaliteit hoog te houden. Zo kun je er jarenlang volop van genieten. Nudetuin geeft je graag 5 tips die je helpen om je sierbestrating mooi te houden voor de komende jaren.

 

1. Pak de poetsdoek er maar bij!

Veel mensen kiezen voor het bestraten van de tuin, zodat zij niet al te veel onderhoud hoeven te voeren aan de tuin. Niet iedereen vindt tuinieren leuk en ook niet iedereen is er goed in. Een onderhoudsvriendelijke tuin, met bestrating, is dan wenselijk. Helaas betekent dat niet dat er helemaal niets gedaan hoeft te worden. Wil je de sierbestrating mooi houden, dan moet je de bestrating regelmatig even poetsen. Zeker in de herfst komt er veel vuil in de tuin terecht. In het slechtste geval ontstaat er zaadontkieming, waardoor je snel een tuin vol onkruid hebt, gewoon door de bestrating heen. Om dit te voorkomen poets je de sierbestrating met regelmaat, met middelen die geschikt zijn voor jouw specifieke soort tuintegels.

 

2. Effectief reinigen met een hogedrukspuit

Geen zin om met en poetsdoek aan de slag te gaan? In bepaalde gevallen kun je de sierbestrating mooi houden met de hogedrukspuit. Hiervoor is het wel belangrijk om zeker te stellen dat jouw tuintegels de druk van de hogedrukspuit goed kunnen verdragen. Is dit niet het geval, dan kunnen de tuintegels beschadigen en dat is zonde. Wil je de sierbestrating reinigen met een hogedrukspuit, maar weet je niet zeker of jouw bestrating dit aan kan? Vraag ons dan gerust om advies.

 

3. Verwijder onkruid tijdig en voorkom nieuw onkruid

Wordt de sierbestrating nieuw aangelegd? Dan kun je ervoor kiezen om worteldoek te plaatsen, zodat je niet snel last hebt van onkruid tussen de tegels door. Er zijn verschillende soorten siertegels te verkrijgen. Bij de ene variant is er meer tussenruimte tussen de tegels dan bij andere varianten. Dit bepaalt ook in hoeverre je te maken kunt krijgen met onkruid. Zie je onkruid tussen de tegels door komen? Verwijder het dan direct. Probeer het met wortel en al te verwijderen. Dit zal niet altijd lukken. Bij veel last van onkruid tussen de tegels kun je een bestrijdingsmiddel tegen onkruid gebruiken. Let er dan wel op dat het product dat je hiervoor koopt geschikt is voor gebruik op jouw soort siertegels. Kijk ook uit met het gebruik van het middel in de buurt van planten.

 

4. De voegen tijdig opvullen

Er kunnen om verschillende redenen gaten ontstaan tussen de tegels, dus in de voeg. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er onkruid doorheen is gegroeid of doordat er een mierennest heeft gezeten. Je kunt de sierbestrating mooi houden door de ontstane gaatjes in de voegen direct op te vullen. Gebruik hiervoor (vul)zand en een voegstabilisator. Zo voorkom je dat de tegels los of scheef gaan liggen door een grotere hoeveelheid gaten in de voegen.

 

5. Plaats goede opsluitbanden

Bij de nieuwe aanleg van siertegels in de tuin is het aan te raden om opsluitbanden te gebruiken. Uiteraard kun je bij ons ook mooie opsluitbanden kopen. Plaats eerst de opsluitbanden en daarna de sierbestrating, vanaf de opsluitbanden naar het midden van de tuin. Zo zorg je ervoor dat de tuintegels goed stabiel liggen en niet vanaf de randen kunnen gaan verschuiven na verloop van tijd.

 

Optimaal genieten van je sierbestrating

Je wilt optimaal genieten van de mooie bestrating in je tuin. Dan heb je natuurlijk sierbestrating nodig die echt goed bij je past. Deze bestrating vind je gegarandeerd in ons assortiment. Bestel online of kom eens langs in onze showtuin in Wageningen. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen voor meer informatie of advies.