Hoe wordt kunstgras gemaakt?

Hoe wordt kunstgras gemaakt en welke stappen doorloopt kunstgras voordat het uiteindelijk bij jou in de tuin terecht komt? Heb jij je dat wel eens afgevraagd? We zien allemaal een mooi gazon liggen en we weten allemaal dat realistisch kunstgras niet meer van echt gras te onderscheiden is. Toch weten we eigenlijk weinig over hoe kunstgras gemaakt wordt. Nudetuin vertelt je meer over dit proces.

 

Hoe kunstgras gemaakt wordt uit plastic pellets

Kunstgras ontstaat natuurlijk niet vanzelf. Er wordt een aardig lang en uitgebreid productieproces doorlopen voordat het kunstgras in jouw tuin terecht komt. Weet je dat kunstgras gemaakt wordt van plastic pellets? Nu zou je wellicht denken dat dit groene pellets zijn, maar niets is minder waar. Voor alle soorten kunstgras worden er witte plastic pellets gebruikt. Deze fungeren als basismateriaal. Wel worden hier groene pellets aan toegevoegd die kleuren, additieven en UV-stabilisatoren bevatten.

 

Strengen maken voor het kunstgras

Nu weet je dat kunstgras gemaakt wordt uit eenvoudige plastic pellets, maar hoe werkt dat dan precies? Er wordt speciale apparatuur ingezet om de pellets samen te smelten en dit te extruderen (= een vormgevingstechniek) door een geperforeerde stalen plaat. Zo ontstaan er strengen. Een trog water zorgt ervoor dat het synthetische grasmengsel wordt gestold, waarna de strengen door een grote katrol worden getrokken. Zo blijven ze van elkaar gescheiden tot ze naar het volgende proces gaan.

 

De strengen dunner maken

De strengen plastic worden door rollers helemaal uitgestrekt, waardoor de slierten even dun worden als de sprietjes echt gras. De spoelen houden de synthetische strengen vast en wanneer een spoel helemaal gevuld is, dan worden de strengen van verschillende kleuren met elkaar samen geweven. Dit wordt gedaan voor de vorming van meerdere synthetische garens. Doordat het geheel rond een grote spoel wordt gewikkeld wordt voorkomen dat het garen verslapt.

 

Klaar om te tuffen

Synthetische vellen worden versmolten met het gemengde weefsel en ondertussen gaan de synthetische garens door een buis naar de tufmachine. Deze machine kan goed worden gezien als een naaimachine van extreem groot formaat. In deze machine zijn meer dan 200 naalden te vinden die ervoor zorgen dat de garen goed in worden gehaakt. Terwijl het kunstgras wordt getuft bewegen er kleine mesjes over de uiteinden van de garens om ervoor te zorgen dat de indruk van grasmessen wordt gewekt. Vervolgens wordt de lijm toegevoegd door middel van een coatingrol.

 

De testfase van het kunstgras

De lijm die wordt aangebracht op het kunstgras wordt zover in een gesloten omgeving als in de open lucht gedroogd. Terwijl het gras aan het drogen is worden er hete pinnen door de bodem gedrukt om een goede afvoer te realiseren. Dit is de laatste stap van het productieproces, waarna de testfase start. Iedere soort kunstgras wordt uitvoerig getest op kwaliteit en duurzaamheid. Hierdoor ben je er altijd zeker van dat je kunstgras van hoge kwaliteit koopt.

 

Dus zo wordt kunstgras gemaakt!

Precies, zo wordt kunstgras gemaakt! Er gaat dus echt nog een heel proces aan vooraf voordat het kunstgras uiteindelijk in jouw tuin of op jouw balkon een mooi gazon gaat vormen. Ben je enthousiast geworden en wil je direct kunstgras kopen? Dan kun je dit doen in onze webwinkel of in onze showtuin in Wageningen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen als je vragen hebt of behoefte hebt aan meer informatie of advies.