Het professioneel aanleggen van kunstgras

Het aanleggen van kunstgras kun je zelf doen of je kunt het uitbesteden. Ben je niet zeker van je eigen ‘aanlegkunsten’? Dan is het misschien beter om een professional in te schakelen. Durf je het wel zelf aan? Dan is het goed om te weten dat het aanleggen van kunstgras door iedereen professioneel uitgevoerd kan worden. Het enige wat je nodig hebt is een beetje houvast en wat goede tips, buiten de absolute benodigdheden om natuurlijk. Nudetuin geeft je graag 5 goede tips voor het professioneel aanleggen van kunstgras.

 

1. Aanleggen van kunstgras met de juiste gereedschappen

Je hebt de juiste gereedschappen nodig voor het professioneel aanleggen van kunstgras. Dit betekent dat je alle nodige kleine gereedschappen nodig hebt, maar ook de grotere tools die je misschien niet zelf in huis hebt. Je hebt een zandstrooier, een sterke bezem en een stanleymes nodig. Ga je op een relatief klein stuk kunstgras leggen? Dan heb je een siliconenpistool nodig met bijpassende patronen. Je kunt de lijm gelijkmatig uitsmeren door gebruik te maken van een getande troffel.

 

2. Aandacht voor de ondergrond

Kunstgras kan in verreweg de meeste gevallen direct op de bestaande ondergrond worden gelegd. Je kunt bijvoorbeeld kunstgras op hout aanleggen als er al vlonders van hoge kwaliteit liggen. Je kunt ook kunstgras op stenen aanleggen of gewoon op aarde. Besteed wel aandacht aan de ondergrond voor het professioneel aanleggen van kunstgras. De ondergrond moet goed vlak zijn en natuurlijk vrij van scherpe delen en vuil. Het kunstgras moet op een zogenaamde vrijdragende aggregaat basis aangelegd worden. Let ook goed op de drainage. Reguliere aarde draineert bijvoorbeeld veel beter dan grond waar veel klei in zit.

 

3. Het plaatsen van een worteldoek

Het is in vrijwel alle gevallen aan te raden om een worteldoek te plaatsen, zodat de groei van onkruid door het kunstgras heen kan worden voorkomen. Maak altijd voorafgaande aan het aanleggen van het kunstgras de ondergrond volledig vrij van onkruid. Verwijder 5 centimeter van de ondergrond, als het om natuurlijke ondergrond gaat, zodat je zowel de organische laag als de wortelzone te pakken hebt. Deze 5 centimeter vul je weer aan met scherp zand. Gebruik een rechte balk om te nivelleren. Plaats nu het worteldoek, voordat je het kunstgras gaat aanleggen, zodat onkruid in de toekomst wordt tegengehouden.

 

4. Het kunstgras vastzetten zonder plooien

Plooien zijn natuurlijk heel vervelend. Bij het professioneel aanleggen van kunstgras mogen er natuurlijk geen plooien of vouwen in het kunstgras blijven bestaan. Om de grote plooien te verwijderen kun je gebruik maken van een tapijtkicker. Maak alle plooien plat voor deze uit de mat te duwen. Ligt het kunstgras mooi vlak en zijn er geen plooien meer te zien? Dan kun je het vastzetten. Doe dit gelijkmatig om nieuwe plooien, nu of in de toekomst, te voorkomen.

 

5. Struikel niet over de naden

Wanneer je een groter oppervlak wilt gaan bekleden met kunstgras, dan kom je er niet onderuit: naden! Veel mensen die zelf kunstgras aanleggen struikelen, figuurlijk gesproken, over de naden. Zij krijgen het niet voor elkaar om de perfecte naad te realiseren. Maak de naad zichtbaar door beide kanten van de grasmat los te leggen. Vervolgens leg je de delen op de juiste plek, waarbij je één zijde naar achteren vouwt. Breng de lijm aan of plaats de naadtape, afhankelijk van waar je gebruik van maakt. Werk vervolgens langs de naad, waarbij je met de poolrichting weg van de naad de hele grasmat gaat positioneren. Is het gelukt om de naad helemaal weg te werken? Leg er dan voor een nacht iets zwaars op, zoals zandzakken of steigerplanken, voor een juiste hechting.

Ga jij ook zelf voor het professioneel aanleggen van kunstgras?

Het professioneel aanleggen van kunstgras is mogelijk, ook als je het niet eerder hebt gedaan. Bereid je wel goed voor en zorg ervoor dat je kunstgras van hoge kwaliteit hebt. Natuurlijk kun je dit kunstgras online bestellen of in de showtuin kopen bij Nudetuin. Wij adviseren je graag bij het maken van je keuze. Wil je meer weten over het zelf professioneel aanleggen van kunstgras? Neem dan gerust contact met ons op.